Ja hän tuli tähän heti

Shakhtar Donetskin kymmenen kalleinta siirtoa ”poistumiseen” toivat klubin 256,5 miljoonaa euroa (jäljempänä summat euroina). Itä-eurooppalaisten klubien standardien määrä on transsendenttinen – vertailun vuoksi Pitmenin Dynamo Kievin ikuiset kilpailijat ansaitsivat 156 miljoonaa menestyksekkäintä siirtoa, 133 CSKA: sta ja 181,8 Zenitistä. Samaan aikaan Shakhtarin kymmenen kalleinta myyntiä ei vaikuttanut muutamiin siirtymiin, jotka tulivat melko asemaksi eri aikoina: Luis Adriano Milanossa, Brandão Marseillessa, Marika Stuttgartissa. Miten se tapahtui? Tähän on useita syitä.

Shakhtar määritteli selkeästi sen painopisteet

Ja hän tuli tähän heti. Voimme sanoa, että klubin menestyksen ratkaiseva tekijä oli Mircea Lucescun saapuminen vuonna 2004. Tätä ennen Donetsk-klubi luotti afrikkalaisten (Okoronkvo- ja Ndiaye-puolustajien, Aghahovan puolustajien) ja Keski-Euroopan jalkapalloilijoiden allekirjoittamiseen (varsinkin täällä voidaan erottaa massiivinen osto kesällä 2003 Bernd Shusterin aikana, kun Vukich, Marika, Stoykan, Pletikosa, Dulyai , Ratz ja Srna). Vaikka Srna ja Rat ovat olleet klubissa suuria vuosia, yleisesti ottaen kokemusta tuskin kutsutaan onnistuneeksi, koska Dynamo tuli mestariksi kaudella 2003/04.

Lucescu tuli tämän kauden lopussa ja alkoi lähes heti panostaa brasilialaisille. Kyllä, tšekit Lashtuvka ja Hübschman sekä Romanians Berkeuan liittyivät tiimiin kuin inertia. Mutta vain Hubschman tottui heistä, ja päähuomio kiinnitettiin muille tulokkaille: brasilialaiset Matuzalem, Elano, Jadson, Battista ja Paraguayan Benités, jotka olivat tulleet yhdeksi heistä. Lucescu julisti omaelämäkerrassaan avoimesti, että hän oli syvästi vaikuttunut 1970-luvun maailmanmestaruuskisojen brasilialaisesta joukkueesta, jonka kanssa hänen oli pelattava osana romanialaista joukkuetta. Sitten hänellä oli unelma luoda tiimi, joka voisi pelata yhtä kirkkaasti.